East London’s Lea Bridge Library Gets Contemporary Expansion by Workshop Weave

A MODERN EXTENSION FOR AN HISTORIC LIBRARY

English architecture practice Studio Weave provides the newly completed extension of the East London‘s Lea Bridge Library. The assignment introduces a café and adaptable network center with a rhythmic wood indoors. The area opens out closer to the library’s gardens, taking shape as a brand new heart for the Waltham Forest Borough.

 

The design crew notes that the community is presently undergoing a duration of cultural increase and regeneration. Thus, the library extension offers a hyperlink to the community’s beyond and its destiny, exploring the converting role of the typology inside the cutting-edge technology by means of integrating a place to paintings, examine and socialize.

Lea bridge library londonimages © Jim Stephenson existing Edwardian crimson brick shape. Covering 250 square meters, the extension is designed to lightly touch the existing background constructing and its green area called Friendship Gardens. The architects employ the prevailing western lawn wall as a structural backbone, anchoring the structure and bulk of the building to 1 side, ensuring a unbroken, open connection to the gardens.

 

Cantilevered beams of high power laminated veneer lumber (LVL) help a period of overhead glazing and floating ceiling of wood battens. Floor to ceiling glazing along the whole east elevation invites the outside in, creating a visible and bodily connection to Friendship Gardens.

Lea bridge library london

A TIMBER INTERIOR PUNCTUATED BY CURVING GLASS

Studio Weave cautiously organizes its Lea Bridge Library extension to sit down harmoniously among the current timber of the Friendship Gardens. The new production takes form with a square ground plan punctuated by a big, semi-round glass reduce out. The pavilion curves in and steps up at a central pinch point to guard the basis machine of a near-neighboring mature Common Lime tree.

 

The sweeping concave glass creates a short-term squeeze inside the plan, a moment which serves to divide the pavilion. A pivoting timber door hangs flush with wall joinery and swings throughout to create a bendy personal events area, presenting a precious network asset at the same time as also destiny proofing a in addition revenue movement for the library.

 

A long colonnade stretches the period of the brand new extension, offering a lightly graded herbal stone walkway to ensure level get right of entry to to the rear event space. A facade of lightly zig-zagging crimson precast concrete panels and columns nod to the tone of the brick used inside the current library, and cover drainage which captures and redirects water right down to the tree roots below the building.

Lea bridge library london

AN ACCESSIBLE INTERIOR

The architects prioritize accessibility inside the design, along with two new points of get admission to to draw visitors in thru the gardens on the aspect and rear of the web page, bypassing the library’s quiet zone. The fundamental front and foyer on Lea Bridge Road has been refurbished to consist of new wash centers, buggy parking and an upstairs personnel room.

From the lobby, the new cafe welcomes site visitors before beginning into the primary area. A continuous wall of fluted timber joinery connects bookshelves with in-built banquette seating, developing interspersed open analyzing ‘rooms’. The open plan layout may be tailored for a variety of cultural, recreational and community sports and be used at distinct instances of day with the aid of exclusive local businesses and library users.

Lea bridge library london

The architects’ rigorous method to sustainability is felt during the building. Studio Weave has delicately balanced a light, open plan community space that advantages from a taken into consideration passive cooling approach supported by using mechanical warmth healing air flow (MVHR). The ceiling is carefully positioned to guard the uncovered mixture floor from direct daylight, and the continuous glass wall opens at durations to permit for natural cross ventilation.

Lea bridge library london

THE REUSED MATERIAL PALETTE

Reuse is a sturdy subject at some point of the extension. All interior joinery and fixtures wood is constructed with timber salvaged from trees felled throughout London’s publicly owned streets and parks. With this strategy of reuse, the crew goals to lessen the carbon footprint of the pavilion and reuse present waste materials. The species of bushes salvaged encompass London plane, Poplar, Sycamore, Ash, Holm Oak, Turkey Oak, Sequoia, Horse Chestnut and more, and add a wealthy type of textures and tones to the custom designed outfitted and unfastened furnishings.

Studio Weave labored closely with neighborhood furnishings maker Sebastian Cox, designing an in-built banquette with fluted wooden shelving that stretches along the pavilion, reinforcing the hyperlink to the library while creating a natural visible language which is echoed by means of the timber outside in Friendship Gardens. Sebastian Cox additionally designed custom tables, chairs and sofas for the brand new space, all made from 25 cubic meters of waste timber.

Lea-bridge-library-studio-weave-network-centre-designboom-06a
a massive, semi-circular glass wall creates a non permanent squeeze inside the plan

lea bridge library londona wall of fluted timber joinery connects bookshelves with in-constructed seating, growing interspersed open studying ‘rooms’

lea-bridge-library-studio-weave-network-centre-designboom-08a
the new construction gently touches the brick history building

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *